måndag 27 maj 2013

Saltsjöbadsregattan 2013 Vind, gott om vind

Vad ska man säga, jag fick vara med och sätta en spik. Johan styr bra och Maskros går fint.
Två seglingar på söndagen, vi bytte storen mot en äldre och vi fixade liften. Jag klättrade upp i masten eller mer korrekt blev uppvinschad.

Vi såg hur J/80:orna surfade iväg när de satte gennakern, 17 knop enligt uppgift. Även på söndagen skulle vi köra med den mindre spinnakern.

Johan kollade igenom resultatlistan och såg att Savannah var ö hotad etta med endast spikar och Emeraude tvåa med nästan enbart andra placeringar. Då vi hade en DNS så var det bara att segla bra som gällde.
 
I första racet var det ovisst in i det sista. Vid första rundningen fick vi kontakt med rundningsmärket så det var bara att segla undan för att göra en 360. Sedan satte vi spinnakern och körde vidare, Johan måste ha styrt bra för vi återhämtade oss bra. Vi låg i lä lätt bakom Emeraude som låg tvåa och styrde mot mållinjen. Savannah ledde ännu en gång och Emeraude hann skära linjen precis före men det viktigaste var att vi kom trea. Savannah tog sin femte spik, klart imponerande.
Vinden hade vridit ca 10 grader och det fanns vindhål i banan men vi var glada över att slippa gippa då vinden var ca 8 m/s med upp till 13 m/s i byarna.
J/80:orna startade före oss och vi såg att det blåste än mer och man kände det. Vi lyckades relativt bra med starten och ville nu hålla oss mitt i banan där vinden fyllde bäst. Nu lyckades vi med en bra rund ing och spinnakeråka. Det var bra drag och flera fick problem med spinnakern men vi lyckades trots hård pendling en kort sträcka att köra med spinnakern och få till bra manövrar. När vi rundade upp mot mållinjen hade vi ett försprång på fem båtlängder. Så en klar spik.

Även om det bara var två starter så kände vi oss ganska möra. Lagom när Maskros var packad på nytt så kom regnet, spiskade på bra.
Sedan var det en enkel och trevlig prisutdelning och Savannah stack ut med 5 poäng, trots allt kändes det som om båtarna var jämna.

Vi delade bana med J/80, Drake, Express och Folkbåt. Ett 50-tal båtar låg ute och seglade. Det var vackert att se ut över Baggen.

Det har varit en kul helg med hård segling där vi kom upp i 9-10 knop för spinnaker i byarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar