söndag 19 maj 2013

Lidingö Runt 2013

Att få båten klar i tid var första momentet. Hasse som skulle gasta kom ombord strax efter åtta. Klockan halv nio på lördagsmorgonen var Saffran klar för att seglas. Kvart över nio kastade vi loss.

Ostlig 4-6 m/s vridande till nordost hade SMHI sagt på fredagen. Vi hade runt 6 m/s vid Gåshaga och dimma mot Vaxholm, mäktigt att se Tallink kliva ur dimman. 

Vi höll oss nära Lidingölandet då det var begränsad sikt men sikten blev allt bättre. Vi hade slör/läns fram till bron och det gjorde det lätt att hålla undan för startande båtar. Vi var framme vid bron med 40 minuters marginal, vi seglade nära Gärdet för att hålla undan tills det var dax för start. Vi märkte att vinden skiftade kraftigt och ville starta mellan mitten och läflaggan. 

Vinden vred och ändrade styrka just när vi startade och vi kom iväg med Oriole i lovart och Dusk to dawn i lä. Vindskifterna och byarna gjorde  att det blev lite chansartat om man grejade piren eller inte, vi fick några mot vrid vid fel ställen vilket stökade till det. 

Då tappade vi kontakten med TooGoo men min vana troget fajtade vi med Fragancia, där vi hade övertaget fram till Brevik. De fick ett medvrid som gav dem ett bra försprång. 

Genom att hålla oss nära Nacka-sidan fick vi en bra bog när vi rundade Duvholmen. Nu började vi förbereda sättningen av lilla spinnakern för att sedan snabbt sätta den. Vi hängde med bra men nu började tunna ur och vi gick väldigt platt då ville gå nära Bosön. 

Efter sydmärket kunde vi börja lova och skära lite för bättre fart men vinden vred mer mot syd än mot norr som prognosen hade sagt. 

När vi närmade oss Storholmen blev det dax att gippa och börja tänka på hur vi bäst skulle runda Sticklinge Udde, många hade fått stopp strax efter udden. Vi försökte hålla ut från Lidingölandet för att få mindre störd vind vilket fungerade men nu blev det dax att plocka ned spinnakern. 
Nu var det trångt med båtar och det gällde att hålla farten, nu såg vi mållinjen och vi skulle bli sist i gruppen. Vi hade bra driv fram till linjen och ännu ett Lidingö Runt var avklarat.

Fina bilder: http://farm3.static.flickr.com/2867/8751989335_68a0c11b3d_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/fontanka16/8751907357/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar