torsdag 30 september 2010

Avmastad Saffran och naken mast

Igår kväll mastade jag av Saffran, då det var helt vindstilla var det inga problem att masta av själv. Då jag var själv och det hade börjat mörkna så tog jag på mig en halvtimma på att masta av. Mastvagnen stog i mastskjulet och jag såg inte toppen på masten, den kraftiga belysningen på mastkranen gjorde att man inte såg högre upp. Det var bara hoppas att vindexen av kexchoklad inte skulle braka in i mastkranen.
Inga problem att masta av och dra undan masten dessutom dök båtgrannen upp precis när masten skulle dras in över land så det gick smidigt, att både dra in mast och köra vinschen går men det går fortare om man är två.
När jag skulle köra tillbaka båten så hade blivit alldeles mörkt. Det gällde att inte gå innanför någon boj och köra på någon lina men det gick bra och bromsen (ett spring korrekt avstämt) funkar fint när man ska lägga till själv.
Sedan var det bara att klä av masten och köra in masten i mastskjulet för att lägga den på plats.
Att klä av masten går bara fortare och fortare och kors i taket windexen av kexchoklad har hållit en hel säsong!
I mastskjulet lyckades jag med konstycket att vinscha in kroken så att den fastnade i vinschen, ett stopp hade varit bra att ha. Detta löste jag senare då jag hade nattvakt.
Masten hängde i vinschen så först fick jag hjälp att lägga masten på lämplig plats för att sedan plocka ned vinschen. Kroken hade kilat in sig så pass bra att lagret visade sig, inget bra enkla lager tål inte den typen av vridning. Genom att använda mig själv som motdrag lyckades jag rycka loss kroken. Vinschen är högt utväxlad så jag tänkte kan man lyckas pressa in kroken borde man kunna vinscha ut den och det gick! På det sättet dödade vi en nattvaktstimma. Skönt att slippa ringa till LSS och tala om att en vinsch är trasig.

Så nästa steg inför torrsättningen är gå igenom pallningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar