Många Smaragdmedlemmar möttes dök upp på North Sails loft på Lidingö. Patrik Erlandsson och Henrik Ottosson höll i mötet. Själv tycker jag att mötet blev väldigt lyckat trots att jag glömde köpa smör till fikat.
De har varit konkurrenter sedan början på 90-talet och nu jobbar de ihop sedan något år tillbaka. Henrik själv har vunnit Smaragd-SM ett antal gånger och är hovleverantör åt Johan D. Patrik gastade på Oriole i somras när de kom 2:a på SM. Så båda har stor erfarenhet av hur Smaragden är som båt.
Henrik har tidigare haft loftet Ottossons segel som har varit framgångsrikt på kappseglingsbanorna i Sverige. Senare blev det ett Quantum loft.
Patrik är spinnakerexpert och utvecklat segel både till VO70 och AC-båtar och andra storbåtsprojekt . Samtidigt har han jobbat mot entypsklasser som t.ex. Smaragden.
Till huvudämnet Smaragdtrim
Jag skippar teorin runt vingprofiler med anfallsvinkel, korda och annat. Det får jag ta en annan gång.
Masten
Masten måste vara rak, backstagsinfästningen ligga på samma höjd som förstagsinfästningen. Med Benns mjuka mast, M99, ska man klossa hårt för att masten ska ge rätt svar på trimmet. Förstaget ska vara runt 10.95, det finns ingen vinst med variabel förstagslängd då det ändrar hela trimmet. Masten ska luta bakåt för att skapa rätt rodertryck. Sidovanten ska sitta hårt, väldigt hårt. Effekten av en rätt inställd mast blir att backstagen bestämmer förstagsspänningen och häckstaget mastkrummet.
Focken
Magiska talet är 47 cm men 50 eller 52 cm kan fungera lika bra, det viktiga är att man har koll på den punkten. Sedan ska man ha en markering på spridarna för att se akterlikets placering så att man inte överskotar. Sedan ska man sätta focken så att man har små rynkor i förliket. Med en fockcunningham justerar man sedan förlikets spänning. Focken ska ha ett djup på 8-10 cm
Storen
Uthal alltid max på kryssen, på länsen kan man släppa en 10 cm. Utväxla storfallet för att halvera slacket som uppstår då man krummar masten. Mastavlastare kommer inte att hålla. Översta lattan ska vara parallell med bommen.
Hur lyckas man med detta?
Svag vind Lösa backstag och lös häckstag, relativ hemskotad stor och jobba med vagnen genom vågorna. Jobba aktivt med fockskotet och gå fett dvs gå lågt med löst skotad fock. Jobba på att hålla fart, fall av om det går för trögt och tjata på rorsman (som alltid vill gå högre).
Mellanvind
Ansatt backstag, storskotsvagn i mitten och hård skotad stor men jobba aktivt med skotning/vagn. Minsta tendens till farttapp släpp på backstag.
Mellanvind – hårdvind
Mer tryck på backstagen för att plana focken, börja twista stor men huvudregel gäller topplatta och bom parallell. Ta hem i fockcunnningham för att sträcka förliket. Jobba aktivt med skotning.
Hårdvind
Hård tryck på backstag, börja ta hem på häckstag och twista storen, nu kan man lägga på 10 cm på fockskenan dvs 57-60 cm. Styr aktivt. Ju mer det blåser mer tar man hem på häckstaget.
Generella råd
1. Jobba aktivt med fockskot, storskot, skotvagn och styrning
2. Kontrollera topplatta mot bommen, är de parallella?
3. Kontrollera akteliket på focken mot märket på spridaren, stämmer läget?
4. Jobba med backstag från ca 4 m/s, häckstag först när det blåser ca 9 m/s
Spinnaker
Smaragden har stor spinnaker och kort bom vilket gör den lite jobbigare att jobba med än andra båtar.
1. Samma höjd på hornen, jobba aktivt med skotningen.
2. Jobba med liften för att ändra på bomhöjden.
3. Jobba för att inslaget kommer längs likets övre sida men inte på toppen.
4. Om inslaget kommer långt ned så står bommen för lågt.
5. Träna och åter träna för att lära sig hantera och segla spinnaker.
Däckslayout
Henrik kom med några tips angående däckslayout.
På många båtar är fockskotningen är inte rak map trissan på blocket. Problemet är att man måste släppa på skotet vid slag då det är längdskillnad beroende vilken bog man ligger på. Lätt att åtgärda genom att tänka till lite.
Fockcunningham – lätt att fixa och det räcker med 4x utväxling.
Backstagen – grov och fin som inte ligger på vinsch, svårt att släppa lite på vinsch. Grov går till avlastare, fin med hög utväxling och råtta.
Trimtamparna ska vara lätta att nå från där man sitter och seglar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar