tisdag 29 maj 2012

Ornö Runt 2012

Gav mig iväg tidigt från jobbet på fredagen för att försöka komma iväg 1500 men det blev 1600. När jag provade att sätta storen upptäckte jag att backstagen inte gick att släppa ut tillräckligt mycket. Ett senare problem blev även att backstagsändarna gick att missta som gajar.

 Jag hade kommit överens med Johan F (Maskros) och Johan C (Dusk to Dawn) att segla tillsammans ned till Dalarö. Johan F och Johan C hade också gastar som skulle komma ned till Dalarö på lördagsmorgonen. De hann upp mig i höjd med Älgön. Det blev motorgång resten av vägen. Vi kom fram i tid för att kunna äta middag i den lilla hamnkrogen i Askfatshamnen.
Lördag morgon, började med att äta frukost och fixa backstagen. Backstagsmissen gjorde att jag inte hann byta stor. Vid nio dök Annika upp som fått skjuts med Johan F's gastar Rickard och Janne.

Då var det dax att göra klart skepp, lyfta in motorn i ruffen för att sedan segla ut till starten. Avsaknaden av att testat ut båten gjorde mig lite nervös. Medans vi låg och väntade på starten upptäckte vi att storen hade rappat ur men vi fixade det i god tid.

Dax för start och vi får till en hyfsad start men efter ett tag får jag problem med höjden.
Kan vara att jag ligger i störd vind. Det blir allt mer vindvrid och jag råkar hamna snett i dem. Detta gör att både 31:an och 51:an sticker från oss. Men fortfarande har vi en båt bakom oss. Sedan kommmer vi ut på Jungfrufjärden och vinden tappar tryck.

Vi går på fart men får se till att inte tappa höjden. Vid rundningen tappar jag kontakten med bojen då båten framför täcker den. Sedan får jag gira babord kraftig då vi ligger 1 - 2 meter under rundningsmärket, båten framför gick på fel sida om märket.

Vi förbereder oss för att sätta lilla spinnakern, sätter den och då släpper linan på spinnakerbommen som man drar för att koppla loss gajarna. Jag sköter skotningen, Annika styr nu när jag går fram för att trycka fram storbommen. På läsidan ser land komma allt närmare samt att läbåtetn kommer när som helst vilja ha plats. Jag säger att vi måste börja lova och får då till svar att vi har en båt i lovat. Jag tar beslutet om en snabb gipp för att kunna lova och vi lyckas med att lova och går precis bakom lovartbåten men jag hade missat att sugga gajarna. Så nu står spinnakerbommen rakt upp och då linan inte sitter på har jag svårt att manövrera bommen. Nästa steg blir då att riva spinnakern som nu ligger högt över båten som en kite. När jag väl har bärgat spinnakern ser vi att vi inte är de enda som har problem med att köra spinnaker.

Nu blir det att leta där det finns tryck och det rullar på tills det är dags för finnavigeringen.
Vi tycker oss se en som prickar 1,4m-grundet och med hjälp av gps hittar jag exakt position.
Nu närmar vi oss passagen av Kulbäling och ännu en gång blir det tjockt med båtar.

Nu är det hård slör som övergår alltmer i halvvind. Vissa båtar försöker bära spinnaker med olika resultat, vi ser Café Opera som nästan börjar att segla tillbaka för att kunna bärga spinnakern.
Nu visar Saffran sin starka sida, hård kryss och vi plockar båt efter båt. Det känns bra att trycka bort Diva 35 och Omega 36. De som blir svårast att beräkna är trimaranerna. Nu är vi snart framme vid mållinjen och som ett trötthetstecken gör jag ett dumt extra slag för att komma närmare linjen.
Till slut korsar vi linjen och vi är långt ned på listan men inte sist. Alltid lika skönt att skära mållinjen.

Sedan blir det fullt fart in mot Dalarö där Johan F's gastar väntar på Annika och vill åka hem.
För mig börjar en lång seglats hem speciellt då bensinen tar slut i höjd med Käppala. Det får bli ett eget kapitel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar